תפריט
ויטמין B12 הוא ויטמין מסיס במים. הוא אחד הויטמינים החשובים ביותר לצמיחה ולפיתוח, לייצור החומר הגנטי של התאים, המסדיר את התהליך של יצירת תאים חדשים בגוף, בעיקר תאי הדם האדומים. מחסור בויטמין B12 עלול לגרום לחוסר איזון במערכות הגוף, אנמיה. ובמקרים של חסר ממושך וחריף אף לפגיעה במערכת העצבים, העלולה להיות בלתי הפיכה.
המקור הראשוני של הויטמין הוא חיידקים הנוצרים במעי הדק שלנו. כאשר עם ההתבגרות מקור זה הולך ומתנוון. המקור התזונתי הבא והעיקרי לוויטמין בתזונה הסטנדרטית הוא בשרם של בעלי חיים שונים ובמידה יותר קטנה גם ביצים וחלב. וגם בצמחים הגדלים בקרבת הקרקע.
כיום. עם הקדמה והרגולציה, אשר מכריחה את מגדלי העופות והבשר ליותר סניטציה והקפדה על תנאי המחיה של בעלי החיים. יש פחות חיידקים מאשר היו קודם. לכן גם אוכלי בשר למיניהם חווים מחסור בויטמין B12. בנוסף על כך ישנה ירידה באיכות המזון הבסיסי שלנו (ירקות ופירות). מה שגורם לחוסר ספיגה וזמינות ביולוגית של ויטמינים ומינרלים שצריכים להיות במזון שאנחנו אוכלים.
מה שמביא יותר ויותר אנשים להשלים את התזונה שלהם בצורה של ויטמינים ומינרלים ממקור לא טבעי. ולגוף קשה להתמודד עם זה.
סיבות אחרות לחוסר בוויטמין B12 כוללות מצבים שלאחר כריתה שלמה או חלקית של הקיבה, תסמונת זולינגר-אליסון, מחלות מעיים עם צמיחת-יתר של חיידקים, זיהומים בטפילים שונים שאף הם צורכים את הוויטמין, מחלות דלקתיות במעי, לימפומה הפוגעת במעי הדק הרחיקני, וכמובן, מצב שלאחר כריתת המעי הדק. מחלות הלבלב אף הן עלולות לגרום לחוסר בגין ליקוי בהפרשת פרוטאזות למיניהן הנחוצות למעבר הקובלאמין אל הגורם התוכי. מחלות מטבוליות הגורמות לחוסר בוויטמין B12 ואנמיה מגלובלסטית, כוללות את תת-הספיגה הייחודית של קובלאמין ופרוטאינוריה (תסמונת ע"ש Imerslund). תסמונת זו תוארה בארץ בקרב משפחות שמוצאן בלוב, עקב חוסר תורשתי בגורם הפנימי, וחוסר בחלבון נושא הוויטמין הטראנס-קובלאמין II.
מחסור ב-B12 עלול להתאפיין בסימפטומים הבאים:
הסימפטומים של מחסור בוויטמין B12 מתפתחים באיטיות, ולכן לא תמיד מזוהים מיידית. כשיש מחסור ניכר בוויטמין עלולים להופיע עייפות, חולשה, סחרחורת, דופק מואץ, קוצר נשימה, לשון אדומה וצורבת, בחילות או תיאבון ירוד, אובדן משקל, שלשולים וגוון צהבהב של העור ובלובן העין. רמות ויטמין B12 נמוכות לאורך זמן גורמות נזק בלתי הפיך לתאי העצב, דבר שעלול לגרום להפרעות זיכרון, דיכאון, הפרעות פסיכוטיות, אי שקט, חולשת שרירים ובעיות מוטוריות.
לכן ויטמין B12 הוא בין הוויטמינים הבודדים
שגם כאלה שדוגלים בתזונה טבעית/טבעונית ממליצים להשתמש בו.
עודף בויטמין B12
מאחר ומדובר בויטמין שאינו רעיל, אפילו במינונים גדולים מאוד לא יגרום לבעיות עבור רוב האנשים.
לרוב כשנוטלים יותר מדי ויטמין B12 מה שלא יספג יוסר בשתן. הגורמים לעודף ויטמין B12 יכולים להיות: מחלת כבד כגון שחמת הכבד או הפטיטיס, אן מחלות כגון פוליציטמיה, לוקימיה ועוד.
המלצות
כמה כתבה זו עזרה לך?
בחר'י כדי להצביע
דירוג ממוצע 5 / 5. כמות דירוגים: 1
עדיין לא דירגו כתבה זו, רוצה להיות ראשון/ה?